Produkty o wysokim i niskim indeksie glikemicznym

Co można zyskać, znając indeks glikemiczny danych produktów? Jakie właściwości on przedstawia? Dzięki poznaniu indeksu glikemicznego mamy świadomość, jak szybko wzrośnie w naszej krwi stężenie glukozy po spożyciu danego produktu. Im większy indeks glikemiczny, tym większe prawdopodobieństwo, że nie powinny po dany produkt sięgać osoby odchudzające się. Przede wszystkim piwo, ziemniaki (pieczone bądź w formie frytek i chipsów), bagietki z białego pieczywa, gotowana marchew, dynia czy arbuz. Każdy z tych produktów bardzo szybko się trawi i wchłania w przewodzie pokarmowym, doprowadzając do szybkiego zwiększenia glikemii poposiłkowej, wydzielania dużej ilości insuliny, a następnie zmniejszania ilości glukozy we krwi. Skutek? Po takim posiłku robimy się jeszcze bardziej głodni, ponieważ znacznie wzrasta poziom łaknienia. Jeżeli się odchudzasz, spróbuj wybrać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Są to przede wszystkim zielone warzywa, surowa papryka czy pomidory, chleb pełnoziarnisty.